تقلب در زعفران و گول زدن مشتری این بار با بسته بندی های پر زرق و برق
زعفران از نظر ارزش غذایی در رتبه بالایی قرار دارد که در خانه هر ایرانی می توان آنرا پیدا کرد.ولی متاسفانه افرادی هستند که از این ادویه با ارزش سوء استفاده می کنند.در کشور ایران و حتی خارج از کشور در زعفران تقلب بسیاری می شود تا بتوانند از نظر قیمتی با هم دیگر رقابت کنند امروزه پودر زعفران در بسته بندی های شکیلی به بازار عرضه شده است و ظاهر چشم نواز آن باعث شده مشتریان به سمت آن بروند ولی در جریان نیستند این مدل زعفران سلامتی آن ها را به خطر می اندازند زیرا برای رنگدهی از رنگ های مصنوعی استفاده می کنند.برای تقلب در زعفران از رنگ های سودان و رودامین استفاده می شود که بسیار خطرناک و سرطان زاست.
زعفران تقلبی در بازار با چه اسم و رسمی بفروش می رسد؟
زعفران تقلبی در بازار با اسم های مختلف می باشند ولی شخصی که قصد تقلب در زعفران را دارد و می خواهد بصورت بسته بندی وارد بازار کند به هیچ وجه با اسم خود کار نمی کنند و معمولا آن را در بسته بندی های ممتاز قائنات که یک اسم و برند عمومی می باشد به بازار عرضه می کند.رقابت در بازار زعفران به حدی رسیده که افراد دست به هر کاری می زنند تا قیمت زعفران را بیاورند پایین و بتوانند با رقبای خود رقابت کنند.بسته بندی های قائنات بدون هیچ مشخصاتی از طرف می باشد و گاهی اوقات دیده شده سیب سلامت هم روی آن چاپ می کنند و مشتریان را گول می زنند از این که بگذریم جدیدا در بازار پودر زعفران موجود شده که از فروش بالایی برخوردار است این پودر زعفران که با نام رویال عرضه شده مثل بسته بندی زعفران قائنات بصورت پاکتی می باشد که روی آن سیب سلامت درج شده که از نظر قانونی تخلف به حساب آمده است.این نوع پودر وسط آن از خاک آجر و پودر شده پرچم زعفران تشکیل شده است و هیچگونه زعفرانی در تولید آن استفاده نشده است که خطر زیادی برای بدن انسان دارد.
عوارض زعفران تقلبی برای سلامتی انسان
زعفران تقلبی بدلیل اینکه قیمت مناسب تری در مقایسه با زعفران اصل دارد خواهان بیشتری نیز دارد.این نوع زعفران از مواد شیمیایی درست می شود که افراد ریشه زعفران(سفیدی)را به همراه رنگ های مصنوعی رنگ می کنند که در مطلب بعدی نحوه تقلب در آن را بصورت کامل برای شما خواهیم گفت.
عوارض زعفران تقلبی بسیار بالا است که به مرور زمان در بدن انسا خودش را نشان می دهد که میتوان به سرگیجه های شدید،دل درد،سرطان،اسهال و اختلال در خواب نیز اشاره کرد.ولی متاسفانه بعضی از افراد مشتریان را با زعفران تقلبی گول می زنند و بخاطر اینکه این نوع زعفران قیمت مناسبی دارد برای مصرف خودشان ازین مدل جنس استفاده می کنند.
روش های تقلب در زعفران و تشخیص زعفران تقلبی از اصل
در تقلب زعفران تنها ملاک آن رنگدهی نمی باشد و می توان به فاکتورهای دیگه ای نیز اشاره کرد.آزمایشگاه های زعفران بدرستی نمی توانند زعفران اصل از تقلبی را تشخیص دهند مگر اینکه از روی کروسین متوجه شوند که درصد رنگدهی آن از حد نرمالش پایین تر نشان داده است.روش های مختلفی در تقلب کردن زعفران وجود دارد که به بعضی از آن ها اشاره خواهیم کرد و روش تشخیص زعفران اصل را نیز به شما خواهیم گفت.
رنگ کردن کلاله های ذرت:
یکی از رایج ترین تقلب در بازار زعفران رنگ کردن کلاله های ذرت با رنگ مصنوعی است که ریشه های ذرت را داخل رنگ مخصوص قرمز می گذارند تا رنگ شود و بمدت دو الی سه روز جلوی نور مستقیم آفتاب می گذارند تا خشک شود بعد آنرا بسته بندی می کنند یا قبل بسته بندی با یه مقدار زعفران اصل قاطی کرده تا مشتری متوجه تقلب در آن نشود.
رنگ کردن پرچم زعفران:
اینبار یک تقلب جدید در زعفران کردند که پرچم زعفران را بجای زعفران به مشتریان می فروشند ولی نه به رنگ زرد بلکه با رنگ قرمز.پرچم را با رنگ مصنوعی و مقداری از رنگ خود زعفران قاطی کردن و کفمالی می کنند تا به شکل زعفران در بیاید بعد خشک می کنند.دو سال پیش پرچم زعفران را بصورت تناژی به دبی ارسال می کردند و آنجا با دستگاه مخصوص رنگ می کردند تا به شکل زعفران در بیاید.
رنگ کردن سفیدی زعفران(ریشه):
یکی از رایج ترین و ساده ترین کار در تقلب زعفران رنگ کردن سفیدی زعفران با رنگ زعفران می باشد بطوری که مقداری از رنگ زعفران را به ریشه اسپری می کنند و جلوی نور آفتاب یا اینکه روی بخاری می گذارند تا حسابی خشک شود.پر فروش ترین نوع زعفران تقلبی این مدل می باشد که ریشه عطر و بوی زعفران را در خود دارد و مشتری به وجود تقلب در آن شک نمی کند.
گلرنگ:
این نوع جنس شبیه به زعفران است ولی شکل ظاهری آن نیز رنگش کم حال تر از زعفران است.ولی بوی بسیار زننده و بدی دارد رنگ ظاهری آن زرد مایل به قرمز می باشد که معمولا با زعفران قاطی و بسته بندی می شود.
افزایش وزن در زعفران:
روش دیگری در تقلب زعفران وجود دارد که زعفران را در روغن های گلیسیرین می گذارند تا سنگین شود و باعث افزایش وزن آن می شود.یک نوع دیگر تقلب و افزایش وزن که بارهاست دیده شده زعفران هایی که با دستگاه خشک می شوند را به آن ها مقداری شکر اضافه می کنند و بعد با دستگاه خشک می کنند شکر موجود در زعفران باعث می شود وزن آن بالا شود.
تقلب های بسیار در زعفران می شود که می توان به اضافه کردن ریشه گوشت گاو،چغندر،انار،الیاف ابریشم رنگ شده،بهار نارنج،زعفران هندی و گل جعفری نیز اشاره نمود.
تشخیص زعفران اصل
شکل ظاهری زعفران اصل بطوری است که کلاله های آن شیپوری شکل است و رنگ آن زیاد قرمز نیست.اما چگونه زعفران اصل را تشخیص بدیم؟
تشخیص زعفران اصل با جوش شیرین:
مقداری از جوش شیرین را با آب قاطی کنید و زعفران را داخل آن بریزید اگه رنگ آن به شکل زرد در آمد یعنی زعفران اصل است و اگر قرمز شد زعفران تقلبی می باشد.
تشخیص زعفران اصل با آب سرد:
مقداری از زعفران را در آب سرد ریخته اگر سریع رنگ پس داد و سفیدی های آن روی آب ماند یعنی زعفران تقلبی است ولی اگر به تدریج رنگ پس داد یعنی زعفران اصل است.
تشخیص زعفران اصل با گاز شهری:
مقداری از زعفران را جلوی فشار مستقیم گاز قرار دهید اگر رنگ آن بنفش شد یعنی زعفران اصلی است و اگر زرد شد یعنی تقلبی می باشد.
تشخیص زعفران اصل با مزه کردن:
مزه زعفران اصل تلخ است و زعفرا تقلبی مزه خاصی نداره و حتی شیرین می باشد.
کلام آخر
مراقب باشید با گول زدن شما زعفران تقلبی را به شما نفروشند گاهی اوقات در بسته بندی زعفران نیز تقلب می کنند بطوری که هنگام بسته بندی کردن زعفران خالص و ناخالصی آن رعایت نمی شود یعنی وزن بسته بندی را با وزن زعفران یکی می کنند و با هم محاسبه می شود که به آن کم فروشی می گویند.قیمت زعفران اصل طبق عرف بازار تعیین می شود و اگر از این حد پایین تر بود به وجود تقلب در آن پی ببرید.
برای نوشتن دیدگاه باید وارد بشوید.