دمنوش گل نسترن

۵/۵ - (۱ امتیاز)

مهم‌ترین خواص میوه گل نسترن

گیاه نسترن مقوی قلب و اعصاب و آرامش بخش و سرشار از ویتامین ث است و میوه خشک ان را بیش از یکسال نمی توان نگه داری کرد. در گیاه نسترن چندین برابر یک پرتغال ویتامین c وجوددارد.

 

۱- ضد درد

۲- ضد اسهال

۳- ضد اکسیدان

۴-ملین

۵- ادرارآور

۶- کاهش‌دهنده قندخون

۷- مسهل

۸- مهارکننده لیپواکسیژناز

۹- مقوی اعصاب و ضد کرم و طبع ان گرم و خشک است.


استفاده های دارویی از گل نسترن :

در دوران نقاهت از دمکرده میوه این گیاه استفاده شود؛ برای جوشانده میوه این گیاه را نباید زیاد جوشاند.

 

برای ناراحتی‌های‌ لثه و درد دندان از جوشانده این گیاه مزمزه شود؛ برای رفع حالت سستی در بدن از جوشانده میوه این گیاه بنوشند.

 

برای درمان التهاب کلیه از جوشانده میوه این گیاه استفاده می شود و برای درمان یبوست از مربای گل نسترن استفاده شود.

 

برای درمان ورم مثانه از دمکرده میوه این گیاه استفاده میشود؛ میوه این گیاه سرشار از کلسیم است.

 

دمکرده میوه این گیاه تصفیه‌کننده خون است؛ جهت برطرف کردن غم و اندوه ۱۰ گرم میوه این گیاه را در ۳۰۰ سی‌سی آب سرد به مدت ۳ ساعت خیسانده سپس حرارت داده تا به جوش آید ۱۵ دقیقه دم‌کرده روزی ۳ فنجان بنوشند.

 

برای درمان اسهال و اسهال خونی ۲۰ گرم میوه این گیاه را در ۵۰۰ سی‌سی آب‌سرد به مدت ۳ ساعت خیسانده سپس حرارت داده تا به جوش آید ۱۵ دقیقه دم‌کرده روزی ۳ فنجان بنوشند.

 

برای درمان تپش قلب ۱۰ گرم میوه نسترن رابه مدت ۳ ساعت در ۳۰۰ سی‌سی آب‌سرد خیسانده سپس با حرارت ملایم جوش آورده ۵ دقیقه جوشانده ۱۵ دقیقه دم‌کرده روزی ۳ فنجان بنوشند.

 

برای درمان حبس‌البول ۱۰ گرم میوه نسترن را در ۳۰۰ سی‌سی آب‌جوش ۱۵ دقیقه دم‌کرده قبل از هر غذا یک فنجان بنوشند.

 

برای درمان نرمی استخوان و کمبود ویتامین ث یک کیلو میوه نسترن رابا ۳۰۰ گرم نبات کوبیده سپس با ۲ لیتر آب مخلوط نموده به مدت ۱۵ روز دریک محل گرم گذاشته سپس صاف نموده قبل از غذا یک فنجان بنوشند.

 

برای درمان ورم چرکی کلیه از جوشانده و دمکرده میوه نسترن استفاده شود و برای درمان سرماخوردگی و آنفلوانزا از دمکرده میوه نسترن استفاده شود.

 

برای دفع سنگ کلیه ۱۵ گرم میوه نسترن را ابتدا خرد کرده در ۳۰۰ سی‌سی آب سرد جوشانده ۱۵ دقیقه دم‌کرده قبل از غذا یک لیوان بنوشند.

 

برای درمان سنگ کیسه صفرا از جوشانده یا دمکرده میوه نسترن میل شود.

 

جوشانده میوه نسترن دفع‌کننده کرم معده است؛ ضماد گل نسترن بهبود‌دهنده زخم است.

 

بوی بد بدن را دفع می کند؛ آنهائی که عرق زیادمی‌کنند و بوی بد میگیرند باید تن خودرا بعد از حمام کردن با دم‌کرده گل و برگ نسترن آبکشی کنند.

خون ریزی از سینه را بند می‌آورد؛ بیخوابی را برطرف میکند؛ انقباض ماهیچه‌های‌ معده را برطرف میکند و معده را تقویت میکند.


شناخت گیاه نسترن :

گل نسترن یک گل بسیار معطر و پر خاصیت است که امروز در سایت دکتری و بهداشتی پزشک درود قصد داریم شما رابا گل نسترن آشنا کنیم بهمین منظور تصاویری از گل نسترن و اطلاعاتی در رابطه با این گل را جمع آوری کرده ایم.

 

گیاه نسترن درختچه‌ کوچکی است با ارتفاع حداکثر ۳ متر و برگ‌هایی شامل پنج تا هفت برگچه دندانه‌‌‌دار که به‌شکل بیضی نوک‌تیز بوده و گل‌ها به‌رنگ‌های‌ گلی «قرمز کم‌رنگ»؛ سفید مایل به گلی و یا سفید هستند.

این گل زیبا و خوش‌عطر سرشار از خواص دارویی است که علاوه بر ان رب مخصوص خوراکی نیز از ان تهیه می شود که می تواند جای گزین رب انار جهت استفاده در غذاها باشد؛ در ذیل به معرفی این گل و خواص ان میپردازیم.

گل نسترن یا dog rose با نام علمی rosa canina که در کتابهای قدیمی به نام نسرین، نسترن و نستر نیز نامیده شده، درختچه کوچکی است که در حاشیه جنگلها، چاهها و گودالهای آب می روید؛ نهنج گل پس از رشد به جسم کوزه‌مانند و قرمزرنگی تبدیل میشود و قسمت داخلی ان الیاف ظریف و باریکی دارد که میوه‌های‌ فندقه‌ای درون کوزه‌ را در بر می گیرد، گل نسترن در اکثر نقاط ایران به‌طور ماشین می روید و قسمت مورد استفاده این گل، کوزه‌های‌ مذکور است که به هیپس‌ مشهورند.

استفاده از میوه گل نسترن «R. canina hips» در قرون وسطی رواج داشت و زمانی میان عامه مردم برای بیماریهای قفسه سینه مصرف می ‌شد؛ میوه این گل که به ان میوه گل سرخ یا رز نیز گفته می شود، منبع طبیعی ویتامین C است که موجب کاربرد گسترده ان در مکمل‌های‌ ویتامین طبیعی، چای و محصولات متنوع دیگر از جمله سوپ و مارمالاد شده است؛ اگر چه این محصولات، به‌لحاظ تاریخی، مکمل غذایی به شمار می‌آمدند اما به‌عنوان داروی ملین و ادرارآور نیز مصرف شده‌اند.

پیش‌تر، میوه رز به‌عنوان نوشیدنی مغذی برای کودکان همچنین به‌منظور طعم‌دهنده در چای و مربا استفاده میشد.

نَستَرَن «Rosa canina» یکی از گونه‌های‌ وحشی رز و بومی اروپا، آسیای باختری و شمال خاوری آفریقا است. گونه های‌ تعداد زیادی از ان در جنگلهای شمال، منطقه ارسباران، و ارتفاعات فوقانی مناطق دیگر ایران به‌صورت اتومبیل یافت میشود. گل‌های‌ ان ریز هستند که به رنگ‌های‌ صورتی، سفید، قرمز و گاهی زرد یافت میشوند. بوی ان‌ها ملایم و مطبوع است.

 

نسترن‌ها در طول جنگ جهانی دوم در باغ‌های‌ پیروزی کشور آمریکا کاشته می شدند و هنوز هم در نواحی مرطوب و شنی نوار ساحلی خاوری یافت می شوند.


ترکیبات میوه گل نسترن

میوه تازه گل نسترن «میوه گل سرخ» حاوی ۵/۰ تا ۷/۱ درصد ویتامین C است که ترکیبی از آسکوربیک اسید و هیدروآسکوربیک اسید است؛ میزان ویتامین C میوه خشک موجود در بازار، ممکن است مختلف باشد، در آزمایشی که با روش رنگ‌‌سنجی و تین لایه کروماتوگرافی انجام گرفت، مشخص شد کاهش ویتامین C بستگی به مقدار خرد کردن و ذرات این میوه دارد به‌عنوان مثال در صورتی که میوه فقط نصف شود، میزان ویتامین C موجود در ان پس از یکسال و نیم نصف میشود، در حالی‌که اگر خرد شود، پس از شش ماه صددرصد ویتامین C ان از بین می رود.

در بعضی منابع از میوه گل سرخ به‌عنوان غنی‌ترین منبع ویتامین C یاد شده است؛ مرکبات ۵۰ میلی‌گرم، کلم بروکلی خام و کیوی حدود ۱۰۰ میلی‌گرم، بعضی سبزیجات مناطق گرمسیری ۲۰۰ تا ۳۰۰ میلی‌گرم، میوه گل‌سرخ ۱۲۵۰ میلی‌گرم، آسرولا ۱۰۰۰ تا ۲۳۳۰ میلی‌گرم و مارجون ۳۱۵۰ میلی‌گرم در هر صد گرم ویتامین C دارند؛ میوه این گل ۲۰ برابر لیمو ویتامین C دارد.

میوه گل‌ نسترن یا همان میوه گل سرخ همچنین حاوی ویتامین‌های‌ A1 ،B1 ،B2 ،B3 و K است؛ از دیگر ترکیبات این میوه، پکتین «۱۱ درصد»؛ تاتن‌ها «۲ تا ۳ درصد»؛ اسید سیتریک و اسید مالیک، فلاونوئیدها، رنگدانه‌های‌ زرد و قرمز مخصوصاً کاروتنوئیدها، وانیلین، اسانس و قندها را میتوان نام برد.


ویژگی‌های ظاهری گل نسترن

نسترن درختچه‌ای برگریز است. ارتفاع ان از ۱ تا ۵ متر متغیر است و ممکن است بیشتر هم رشد کند. گل‌های‌ نسترن کوچک و دارای پنج گلبرگ هستند. رنگ ان‌ها از صورتی تا سفید «طبق معمولً صورتی کمرنگ» متغیر است. این گیاه بر روی ساقه‌هایش تیغ‌های‌ کوچک و تیزی دارد که در بالا روندگی کمکش می کنند.

 

خواص گل نسترن

میوه نسترن شامل عده ای از آنتی‌اکسیدان‌ها است. بعلاوه، این میوه، بخاطر دارا بودن ویتامین سی در سطح بالا[۲]؛ در تهیه شربت، چای و نوعی مربا استفاده میشود.

 

در بلغارستان گلبرگ‌ها را در تهیه شراب شیرین به کار می برند. در طبّ سنتی اتریش جوشیده میوه نسترن برای درمان عفونتهای ویروسی، نارسایی‌های‌ کلیوی و مجاری ادراری مورد استفاده بود.

 

در طبّ سنتی ایران مورد توجه خاصی است. برای مثال، خواص زیر برای عرق نسترن ذکر شده است:

تقویت کننده قلب و اعصاب آرام بخش و رفع خستگی
برطرف کننده عوارض کمبود ویتامین ث
درمان ورم کلیه
درد معده و اسهال
دفع سنگ کیسه صفرا
رفع بیخوابی

 

در منطقه ارسباران آش نسترن غذایی محبوب است. نسترن وحشی را خیس کرده بعد از سه روز از آب کش رد میکنند. آب آب کش شده راجوشانده و کفّ ان را میگیرند.

 

بعد برنج را اضافه میکنند. بعد از این که برنج پخت حبوبات پخته شده، میوه خشک را اضافه کرده بعد از یک ربع ساعت رشته وروغن رااضافه میکنند. وقتی که رشته پخت، آش آماده است.

طریقه و میزان مصرف میوه گل نسترن

۱ تا ۳ قاشق میوه خردشده را در آب جوش ریخته و ۱۵ تا ۲۰ دقیقه بگذارید به همان حال بماند؛ سپس ان را صاف و مصرف ‌کنید؛ این مقدار را میتوان روزی سه بار تکرار کرد و میزان مصرف می تواند بر حسب وزن تا روزی ۱۲ گرم باشد.

مهم‌ترین خواص میوه گل نسترن

ضد درد، ضد اسهال، ضد اکسیدان، ملیّن، ادرارآور، کاهش‌دهنده قندخون، مسهل، مهارکننده لیپواکسیژناز، مقوی اعصاب و ضد کرم و طبع ان گرم و خشک است.

سرشار از ویتامین ث است و میوه خشک ان را بیش از یکسال نمی توان نگهداری کرد.

در دوران نقاهت از دمکرده میوه این گیاه استفاده شود؛ برای جوشانده میوه این گیاه را نباید زیاد جوشاند.

برای ناراحتی‌های‌ لثه و درد دندان از جوشانده این گیاه مزمزه شود؛ برای رفع حالت سستی در بدن از جوشانده میوه این گیاه بنوشند.

برای درمان التهاب کلیه از جوشانده میوه این گیاه استفاده میشود و برای درمان یبوست از مربای گل نسترن استفاده شود.

برای درمان ورم مثانه از دمکرده میوه این گیاه استفاده می شود؛ میوه این گیاه سرشار از کلسیم است.

دمکرده میوه این گیاه تصفیه‌کننده خون است

جهت برطرف کردن غم و اندوه ۱۰ گرم میوه این گیاه را در ۳۰۰ سی‌سی آب سرد به‌مدت ۳ ساعت خیسانده سپس حرارت داده تا به جوش آید، ۱۵ دقیقه دم‌کرده روزی ۳ فنجان بنوشند.

برای درمان اسهال و اسهال خونی ۲۰ گرم میوه این گیاه را در ۵۰۰ سی‌سی آب‌سرد به‌مدت ۳ ساعت خیسانده سپس حرارت داده تا به جوش آید ۱۵ دقیقه دم‌کرده روزی ۳ فنجان بنوشند.

برای درمان تپش قلب ۱۰ گرم میوه نسترن رابه‌مدت ۳ ساعت در ۳۰۰ سی‌سی آب‌سرد خیسانده سپس با حرارت ملایم جوش آورده ۵ دقیقه جوشانده ۱۵ دقیقه دم‌کرده روزی ۳ فنجان بنوشند.

برای درمان حبس‌البول ۱۰ گرم میوه نسترن را در ۳۰۰ سی‌سی آب‌جوش ۱۵ دقیقه دم‌کرده قبل از هر غذا یک فنجان بنوشند.

برای درمان نرمی استخوان و کمبود ویتامین ث یک کیلو میوه نسترن رابا ۳۰۰ گرم نبات کوبیده سپس با ۲ لیتر آب مخلوط نموده به‌مدت ۱۵ روز دریک محل گرم گذاشته سپس صاف نموده قبل از غذا یک فنجان بنوشند.

برای درمان ورم چرکی کلیه از جوشانده و دمکرده میوه نسترن استفاده شود و برای درمان سرماخوردگی و آنفلوانزا از دمکرده میوه نسترن استفاده شود.

برای دفع سنگ کلیه ۱۵ گرم میوه نسترن را ابتدا خرد کرده در ۳۰۰ سی‌سی آب سرد جوشانده ۱۵ دقیقه دم‌کرده قبل از غذا یک لیوان بنوشند.

برای درمان سنگ کیسه صفرا از جوشانده یا دمکرده میوه نسترن میل شود.

جوشانده میوه نسترن دفع‌کننده کرم معده است؛ ضماد گل نسترن بهبود‌دهنده زخم است.

بوی بد بدن را دفع میکند؛ آنهایی که عرق زیاد می کنند و بوی بد میگیرند باید تن خودرا بعد از حمام کردن با دم‌کرده گل و برگ نسترن آبکشی کنند.

خون ریزی از سینه را بند می‌آورد؛ بی‌خوابی را برطرف میکند؛ انقباض ماهیچه‌های‌ معده را برطرف میکند و معده را تقویت میکند.

سرعت جریان خون را در پوست زیاد کرده و باعث لطافت پوست میشود؛ برای ترمیم شکستگی استخوان و رفع ورم مقعد، ضمادی از برگ این گیاه درست کرده و روی قسمت شکستگی یا تورم قرار دهید.

چون گل نسترن شیرین است، حشرات رابه خود جذب میکند مخصوصاً حشره مخصوصی به‌نام سای نیپس Cynips که در نیش زدن، برجستگی‌های‌ کوچکی پوشیده از تار و به‌رنگ سبز مایل به قرمز در ان به وجود می‌آورد که به نام «بِدِگار» Bedegar مشهور است که خواص طبی مهمی دارد مخصوصاً برای بیماران مسلول، تقویت‌کننده بوده و مانع عرق کردن میشود همچنین مقدار آلبومین در ادرار را کم میکند؛ بدگار اثر آرام‌کننده اعصاب نیز دارد.

برای تهیه عرق نسترن، یک‌چهارم لیوان از عرق نسترن رابا  یک لیوان آب مخلوط کرده، سپس ان را شیرین کنید؛ از این شربت میتوانید چند لیوان در روز بنوشید.

مدیر فروشگاه
دیدگاه کاربران
بدون دیدگاه
  • ناشناس ۸ اردیبهشت ۱۳۹۹ / ۱۱:۲۶ ب٫ظ

    امتیاز بینندگان:۵ ستاره

ارسال دیدگاه

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.