گل گاوزبان گیاه علفی پرخاصیت و خوشطعمی به طول ۴۰ تا ۷۰ سانتیمتر است که بسیاری از افراد به دلیل داشتن خاصیت آرامبخش از آن استفاده میکنند. گل گاوزبان را به روشهای مختلف میتوان میل کرد ولی دمکردن آن مرسومتر است. در اینجا قصد داریم شما را با گیاه و خواص گل گاوزبان آشنا کرده و طرز تهیه دو نوع دمنوش گل گاوزبان را نیز به شما آموزش دهیم.
گل گاوزبان
خواص گل گاوزبان
- گل گاوزبان دارای طبعی گرم و اثری نشاطآور است.
- مقوی تمام بدن و آرامبخش است.
- در معالجه تبهای دانهای مانند سرخک، آبلهمرغان مصرف دمکرده آن با لیموعمانی اثر شفابخشی دارد.
- این دمکرده در درمان دردهای ناشی از سنگ کلیه و دفع سنگ مثانه نیز بسیار مفید است.
- اگر دچار آلرژیهای فصلی هستید، توصیه میشود دمنوش گل گاوزبان استفاده کنید. دمکرده گل گاوزبان برای درمان جوشهای دهان و آفت دهانی بسیار مفید است.
- گل گاوزبان مقوی روح و اعضای رئیسه بدن بوده، حواس پنجگانه را تقویت میکند.
- گل گاوزبان شکم را نرم و کیسه صفرا را باز میکند، اخلاط سوخته سوداوی را از معده خارج و عوارض آن را از بین میبرد.
- از دیگر خواص گل گاوزبان این است که جوشانده آن همراه با داروهای دیگر جهت سرسام (مننژیت)، برسام (ورم حجاب حاجز)، مالیخولیا، جنون و رفع حواس پرتی مفید میباشد.
- دمنوش گل گاوزبان نشاط آور بوده، رنگ رخسار را باز میکند.
- یکی دیگر از خواص گل گاوزبان این است که سینه را نرم و تنگی نفس و درد گلو را شفا میدهد.
- معروفترین خاصیت گل گاوزبان از بین بردن دلهره و وحشت و دور ساختن غم و غصه از فرد است و برای کسانی که با خود حرف میزنند سودمند میباشد.
- جوشانده گل گاوزبان با عسل جهت تنگینفس تجویز میشود.
- جویدن برگتازه گل گاوزبان جهت درمان جوشهای چرکی دهان اطفال، برفک، سستی بیخدندان و رفع حرارت دهان مفید است. مقدار مجاز مصرف گل آن دو مثقال تا پنج مثقال میباشد.
- عرق گل گاوزبان جهت امراض سوداوی، وسواس و خفقان مفید است.
- گل گاوزبان دارای منیزیم بوده و از سرطان پیشگیری میکند.
- تحقیقات جدید بیانگر این مطلب هستند که عصاره آبی گل گاوزبان دارویی مؤثر و بیخطر برای درمان بیماران مبتلا به اختلال وسواس میباشد.
- گل گاوزبان دارای موسیلاژ ، فلاونوئید ۱۵/۰درصد و آنتوسیانین با آگلیکون دلفینیدین و سیانیدین به میزان ۳۴/۱۳ درصد و به مقدار ناچیز آلکالوئید از دسته پیرولیزیدین است.
- گل گاوزبان مرغوب گلی با دمسفید و گلبرگهای بنفش میباشد. برگهای تازه گل گاوزبان دارای مقدار زیادی ویتامین C است.
مضرات گل گاوزبان
- مصرف این گیاه در دوز زیاد یا درازمدت، به دلیل داشتن موادشیمیایی خطرناکی به نام آلکالوئیدهای پیرولیزیدینی (PAS) میتواند باعث بروز سرطان کبد و یا آسیب به این عضو حیاتی شود.
- زنان باردار باید از مصرف این گیاه خودداری کنند زیرا آلکالوئیدهای پیرولیزیدینی (PAS) ممکن است باعث ناقص به دنیا آمدن نوزاد شوند.
- مادرانی که در دوران شیردهی هستند، حدالامکان از مصرف دمنوش گل گاوزبان خودداری کنند زیرا احتمال انتقال این ماده شیمیائی خطرناک از طریق شیر مادر به نوزاد وجود دارد.
- مصرف روغن گل گاوزبان ممکن است باعث افزایش و طولانیشدن مدت زمان خونریزی شود به همین دلیل استفاده از آن بر روی زخمها باید بسیار با احتیاط انجام شود.
- در صورت مصرف گل گاوزبان، احتمال خونریزی در افرادی که هر گونه عمل جراحی داشتهاند افزایش مییابد به همینجهت حداقل تا ۲ هفته پس از جراحی باید از مصرف این گیاه خودداری کنند.
- مصرف گل گاوزبان همراه با داروهای سیستم عصبی مرکزی مانند ضد افسردگیها، ضد اضطرابها، آرامبخشها، خوابآورها و آنتیهیستامینها میتواند بسیار خطرناک باشد.
مواد لازم برای تهیه دمنوش گل گاوزبان و سنبل الطیب:
گل گاوزبان | ۲ ق غذاخوری |
سنبل الطیب | ۱ ق غذاخوری |
آب جوش | ۲ لیوان |
طرز تهیه دمنوش گل گاوزبان و سنبل الطیب:
- ابتدا گل گاوزبان را با سنبلالطیب داخل یک قوری چینی بریزید سپس آبجوش را به آن اضافه کنید.
- چند قطعه نبات اضافه کرده، بگذارید نیمساعت دم بکشد تا به رنگ آلبالو درآید.
برای نوشتن دیدگاه باید وارد بشوید.